Gevaren van roken

De gevaren van roken zijn ernstig. Vaak ondervind je pas last op latere leeftijd, na heel wat jaren gerookt te hebben. De ziekten die je kunt krijgen zijn ernstig en vaak moeilijk te genezen. Het is zelfs zo dat je als roker gemiddeld zeven tot 10 jaar eerder doodgaat dan wanneer je niet rookt. Hoe meer je rookt, hoe groter de kans om ernstig ziek te worden.

De meestvoorkomende ziekte is longkanker. Daarna volgt chronische longaandoeningen. De overige klachten die je kunt krijgen is het overmatig produceren van extra slijm, hart en vaatziekten en vele andere gezondheidsrisico’s.

Longkanker

Bij longkanker merk je in het beginstadium vrij weinig. Klachten zijn er bijna niet op een rokerskuchtje na. Dat is ook de reden waarom de ziekte vaak pas wordt ontdekt wanneer er al uitzaaiingen zijn. De prognose is dan meestal slacht. Ook als passieve meeroker, maak je een hogere kans op longkanker.
Wanneer de kanker in een vergevorderd stadium is, dan is er vaak niet veel meer aan te doen. Bij longkanker is het tevens zo dat de klachten pas optreden wanneer het eigenlijk al te laat is. Wist je dat 90 procent van alle gevallen van longkanker te wijten is aan tabaksgebruik?

De stoffen die kanker kunnen veroorzaken zijn teerdeeltjes en een groot aantal kankerverwekkende stoffen. Deze krijg je binnen wanneer je een sigaret rookt, bij iedere haal, adem je deze stoffen in. Deze stofjes tasten dan vervolgens het slijmvlies van je luchtwegen aan, op deze manier kunnen tumoren zich makkelijk ontwikkelen.

Chronische longaandoeningen

Je hebt als roker een verhoogde kans op longkanker, maar ook op chronische longaandoeningen. Hierbij gaat het voornamelijk over Chronische bronchitis en longemfyseem, dit wordt samen COPD (chronic obstructive pulmonary diseases) genoemd.

De COPD aandoening begint vaak met een ‘onschuldig’ rokershoestje waarbij je slijm ophoest. Je kunt daarnaast ook last krijgen van kortademigheid en een piepende ademhaling. Je krijg hier eerst alleen last van bij zware inspanning, maar in een later stadium mogelijk bij alledaage bezigheden.

Extra slijm

Helaas irriteert tabaksrook het slijmvlies, hierdoor wordt er extra slijm geproduceerd. Hierdoor kun je last krijgen van extra tandsteen en dien je om het half jaar de tandarts te bezoeken. Daarnaast worden ook de spiertjes in de luchtwegen geirriteerd, die als gevolg hiervan gaan samentrekken.

Je kunt niet meer beter worden van COPD. De beschadiging aan je longen is permanent en niet te genezen. Wel kun je er zorg voor dragen dat je longen minder snel achteruit gaan, door bijvoorbeeld je levensstijl aan te passen en door te stoppen met roken. Ook zijn er medicijnen verkrijgbaar die de luchtwegen iets verwijden, dit worden luchtwegverwijders genoemd. Deze zijn alleen via de huisarts te verkrijgen.

Hart- en vaatziekten

Ook kun je door roken last krijgen van hart- en vaatziekten. De tabaksrook beschadigd de wanden van je bloedvaten, met als oorzaak dat vet en andere schadelijke stoffen, zich ophopen. Op deze manier slibben de bloedvaten langzaam dicht waardoor het bloed minder goed door je lichaam stroomt.

Veel rokers krijgen hiermee te maken. Denk daarbij aan een beroerte, hersenbloeding, trombose of zelfs een hartinfarct. Zeker als je ook nog eens als vrouw zijnde de pil slikt, loop je een verhoofd risico.

Goede nieuws: stoppen met roken vermindert direct de kans op hart- en vaatziekten. Dat geldt ook zeker voor de verstokte rokers!

Roken tijdens je zwangerschap

Iedereen weet inmiddels wel dat roken tijdens je zwangerschap enorm slecht is voor de baby in je buik. Tevens raak je ook minder snel zwanger als vrouw zijnde, wanneer je veel rookt. Je bent 30 procent minder vruchtbaar dan een niet rokende vrouw. Bij mannen heeft roken ook invloed om je vruchtbaarheid, het sperma van een roker is van slechte kwaliteit en er zijn minder zaadcelen aanwezig.

De chemische stoffen die je via tabaksrook inhaleert, komen tijdens de zwangerschap in het lichaam van de baby terecht. Hierdoor krijgt de baby minder zuurstof binnen. Dat zorgt ervoor dat z’n hartje zwaarder belast wordt.

Andere gezondheidsrisico’s

Stoppen met roken is altijd een goed idee. Roken is enorm slecht voor je gezondheid, en dat je er longkanker van kan krijgen, moet eigenlijk al reden genoeg zijn om ermee te stoppen.

Buiten de eerder genoemde ziekten, loop je ook kans om andere gezondheidsrisico’s op te lopen. Hierbij kun je denken aan kanker in de keel, maag, lever, nieren en baarmoeder. Roken vergroot tevens de kans op maagzweren en allerlei soorten gezichtsstoornissen. Ook heb je een vergrootte kans op tandvleesziekten en osteoporose (botontkalking). Ook krijg je van roken eerder rimpels, omdat je huid sneller veroudert.

Comments are closed.