Roken en zwanger

Roken en zwanger

Als roker is het lastiger om zwanger te worden. Je wordt door roken namelijk minder vruchtbaar. Je bent zelfs 30 procent minder vruchtbaar dan een vrouw die niet rookt. Bij mannen heeft roken ook invloed op de vruchtbaarheid, tevens zijn er minder zaadcellen in de sperma aanwezig dan bij mannen die niet roken.

Roken is ook zeer slecht voor de baby, de baby ondervindt er iedere keer last van op het moment dat je een sigaret rookt. De stoffen die je via de tabaksrook inhaleert, komen in het lichaam van de baby terecht. Hierdoor krijgt de baby minder zuurstof binnen, dat zorgt ervoor dat z’n hartje veel zwaarder belast wordt.

Miskraam

Vrouwen die roken hebben een grotere kans op een miskraam. Het is zelfs zo dat een roker van elke tien zwangerschappen, eindigt in tenminste één miskraam. In Nederland krijgen 20.000 vrouwen hier jaarlijks mee te maken. Het inademen van tabaksrook, vergroot het risico aanzienlijk op een miskraam, ook als meeroker vergroot je de kans. Dit geldt ook voor overmatig alcohol- of koffiegebruik en overgewicht.

roken tijdens zwangerschap, stoppen met roken

Roken tijdens de zwangerschap is zeer ongezond.

Wanneer de moeder tijdens de zwangerschap door blijft roken, sterft het kind vroegtijdig, tijdens de geboorte of na de geboorte (wiegendood). Dat klinkt nogal verontrustend, en dat is eigenlijk ook wel zo. Stop dus vroegtijdig met roken.

Waarom roken tijdens de zwangerschap ongezond is

  • Wanneer je schadelijke stoffen binnen krijgt, zoals bij roken gebeurd, moeten je lever en nieren extra hard werken om deze stoffen te verwerken. Ongeboren kinderen kunnen dit niet, omdat de organen van je kindje in de buik nog niet ontwikkeld zijn. schadelijke stoffen kunnen dan ook daadwerkelijk veel schade aan je kindje toebrengen.

  • Als er iets misgaat in de ontwikkeling van je baby, en dus in de 9 maanden zwangerschap, dan zijn de veranderingen vaak blijvend.

  • Tabaksrook bevat nicotine en koolmonoxide. Nicotine staat erom bekend dat dit je bloedvaten vernauwt, onder andere de bloedvaten die de voeding en zuurstof naar de baby vervoeren. De baby krijgt dan dus door het roken, minder zuurstof binnen en minder voedingsstoffen.

Om deze gevolgen niet te hoeven meemaken, is het verstandig om tijdig te stoppen met roken. Je huisarts kan hier bij helpen. Ook kun je online terecht voor stoppen met roken pillen bijvoorbeeld.

Comments are closed.